Το PODCAST του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ - 3ο Επεισόδιο | Len Frazer, "Μια δύσκολη Απόδραση / No Easy Escape"

Episode Summary

Το τρίτο επεισόδιο της εκπομπής ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ προέρχεται από τον 13ο τόμο της εκδοτικής σειράς Μαρτυρίες της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών, με τίτλο Μια δύσκολη Απόδραση / No Easy Escape, του Len Frazer (ΕΚΙΜ, 2021). Διαβάζει η ηθοποιός Ράνια Πλατάκη.

Episode Notes

Λίγα λόγια για τον Len Frazer

O Len Frazer γεννήθηκε το 1908 σε προάστιο της Μελβούρνης. Διετέλεσε αξιωματικός του Βασιλικού Αυστραλιανού Μηχανικού, κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τον Μάιο του 1941 βρέθηκε στο βορειοδυτικό τμήμα της Κρήτης, στην ευρύτερη περιοχή των Χανίων. Συμμετείχε στη βασανιστική οπισθοχώρηση των συμμαχικών στρατευμάτων προς τις ακτές του νότου, όπου και εγκλωβίστηκε μετά την απόσυρση του βρετανικού στόλου από την περιοχή. Μετά την απομάκρυνσή του από την Κρήτη το 1942, επέστρεψε στην Αυστραλία και εν συνεχεία υπηρέτησε στη Νέα Γουινέα και το Μπόρνεο. Μετά το τέλος του πολέμου επέστρεψε στη Μελβούρνη, όπου και πέθανε το 1968.

Στο επιλεγμένο απόσπασμα (σελ. 342-351), λίγους μήνες μετά τη Μάχη της Κρήτης, ο Len Frazer αφηγείται την καθημερινότητά του κινούμενος στο κεντρικό Σέλινο και στα χωριά Αχλαδιάκες και Πελεκάνο, αλλά και την αγωνιώδη προσπάθειά του να βρει σκάφος που θα τον μεταφέρει στη Βόρειο Αφρική.

 

Μεταγραφή κειμένου - Επιστημονική επιμέλεια: Ian Frazer 
Σημειώσεις: Κωστής Μαμαλάκης 
Μετάφραση - Επιμέλεια κειμένου: Ρόζμαρι Τζανάκη
Τυπογραφική επιμέλεια: Σοφία Γιανναδάκη,
Εκδοτική φροντίδα: Κλαίρη Μιτσοτάκη, Ειρήνη Φουκαράκη